saai | Archive for Architecture and Engineering

Digital Collection Egon Eiermann

Competition city hall
1963

test

Competition city hall

The town hall was to be built in three construction phases over a longer period of time, whereby each of these phases had to be designed as a self-contained component and as an architectural unit. Eiermann planned a group of buildings consisting of five parts: two stepped high-rise office blocks that stand out from the relatively low buildings in the surrounding area; a two-storey hall as the hub of the complex with the main entrances, separate entrances to all the offices that are heavily frequented by the public, with small shops, a savings bank and a café that extends to the roof of this hall; a square building in the south-west of the complex with the council chambers and the Lord Mayor's offices and the flat canteen building in the north-east. The stepped high-rise buildings grow out of the large hall and are connected to the entrance level via the overhead access cores. Cantilevered walkways together with the open-air staircases connecting the terraces form ideal escape and rescue routes.

Immo Boyken, „Entwurfscharakteristika im Werk von Egon Eiermann aus der Zeit nach dem zweiten Weltkrieg“ , Diss., Universität Karlsruhe, Fakultät Architektur, Teil III, S. 236

Project-specific information

Project Competition city hall
Persons involved
  • Egon Eiermann und Robert Hilgers, Architektur
Project period 1963

Object-specific information

Typology Rathaus, town halls

Site-specific information

Country Deutschland
City Essen